fbpx
Activiteiten
Aanvraag doen Zoek

BreinBar – Klimaat

//Gratis, registratie vereist//

Europa plaveit met de Green Deal het pad naar een klimaatneutraal continent en maakt heel wat geld vrij om zijn lidstaten daarbij te ondersteunen. Zal kersvers minister Zakia Khattabi (Ecolo) die de eed aflegde als minister van Klimaat, Milieu en Duurzame Ontwikkeling deze Europese deal in België kunnen implementeren? Voor de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) moet het klimaatbeleid vooral betaalbaar blijven. Maar leidt een schoorvoetend en geremd klimaatbeleid wel tot een besparing? Of schuiven de enorme kosten gewoon door naar toekomstige generaties?

Prof. Karl Vrancken (VITO) gaat met Marjolein Moreau (XR) in gesprek over klimaatactivisme, druk uitoefenen op het beleid, het streven naar een circulaire economie en burgerlijke ongehoorzaamheid. Daarna wordt het debat – coronaproof – opengetrokken en krijgen deelnemers de kans om te praten en kritisch te reflecteren met de sprekers. Naast food for thought, voorzien we voor iedereen iets lekker vegetarisch om van te smullen.

SPREKERS

//Marjolein Moreau//

Woordvoerder bij Extinction Rebellion Belgium. Extinction Rebellion (XR) is een internationale beweging die regeringen wil laten beseffen hoe ernstig het gesteld is met de klimaatcrisis, en wat de sociale gevolgen ervan zijn. Ze zijn niet vies van een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid. Aan geweld doen ze niet. Oorspronkelijk werd de organisatie in mei 2018 in het Verenigd Koninkrijk opgericht door academici. De activistengroep breidde zich uit in de vorm van lokale vertakkingen in andere landen, waaronder België.

//Karl Vrancken//

Karl Vrancken is onderzoeksleider duurzaam materialenbeheer bij VITO, en is deeltijds verbonden aan de Universiteit Antwerpen (Dept. Bio-ingenieurswetenschappen) als docent duurzaam materialenbeheer. Hij maakt deel uit van de werkgroep van het Europees Innovatiepartnerschap (IEP) rond grondstoffen (DG GROW), en is voorzitter van het EMA-consortium Europees Thematisch Centrum voor Afval en Materialen in een Groene Economie en van de ECERA (European Circular EConomy Research Alliance).

De moderatie wordt verzorgd door Karlien Beckers.

U kan deze BreinBar ook live volgen via https://www.facebook.com/UPVvzwWetenschap/live/

Schrijf je in

Deel op Facebook, Twitter, LinkedIn