fbpx
Activiteiten
Aanvraag doen Zoek

Stem en inspraak voor mensen in detentie (online)

//Gratis, inschrijving vereist//

In het maatschappelijk debat over detentie en gevangenissen ontbreekt dikwijls de stem van mensen in detentie. België werd meermaals op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en VN-organen omwille van de moeilijke verblijfsomstandigheden voor gedetineerden en schendingen van hun mensenrechten. Er is een dringende nood aan inspraak van deze betrokkenen. Welke mogelijkheden bieden de procedures en organen binnen Justitie? Zijn er bestaande, externe organisaties die hierin een rol kunnen spelen? Is er nood aan zelforganisatie of vormt een nieuwe organisatie(vorm) ‘the best next step’?

Ook op vlak van gevangenisarbeid bediscussiëren de sprekers in dit debat de sociale en arbeidsrechten van gedetineerden. Gedetineerden maakten in detentie 40.000 mondmaskers voor mensen binnen en buiten de gevangenismuren. Daarvoor verdienen ze 2 à 3 euro per uur, bouwen ze geen pensioenrechten op en hebben ze geen verzekering bij arbeidsongevallen. Een minimumloon, het waarborgen van socialezekerheidsrechten en transparantie over de regelgeving wat betreft externe werkgevers in de gevangenis, kan mensen na detentie de kans geven om als individu het leven beter vorm te geven.

Jan Kuilman voelt de sprekers aan de tand over mogelijkheden tot meer inspraak voor gedetineerden. Daarna trekken we het debat open en kunnen deelnemers met de sprekers in dialoog gaan.

 

DEBAT: 19u30 – 20u15

JOHAN HEYMANS – Advocaat bij de Liga voor Mensenrechten

CISKA WITTOUCK – Onderzoek naar het welzijn van Belgische gedetineerden (UGent)

WOUTER WANZEELE – Hulpverlener psychotherapie De Brug

AN-SOFIE VANHOUCHE – Onderzoek naar participatie binnen de gevangenis (VUB)

Met JAN KUILMAN (Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen) als moderator.

 

INTERACTIEF GEDEELTE: 20u15 – 21u00

Tijdens dit gedeelte kan je vragen stellen aan de sprekers of een kritische noot plaatsen. Dialoog en verbinding staat centraal.

 

SAMENWERKING

Dit debat is een initiatief van: Psychotherapie BRUG, Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG) en het huisvandeMens Brussel.

Schrijf je in

Deel op Facebook, Twitter, LinkedIn