fbpx
Activiteiten
Aanvraag doen Zoek

KLI-de-MAAT = VOL

Overal ter wereld trekken klimaatactivisten -en wetenschappers aan de alarmbel: de maat is vol. Vervuilende multinationals en nalatige overheden gaan hun gang, de weersomstandigheden worden steeds onvoorspelbaarder en ons toekomstbeeld is grimmig. huisvandeMens Brussel en Dwaalzin zetten gedurende de maand oktober deze problematiek in de kijker.

Zondag 2/10 t.e.m. zaterdag 29/10 – Expo Christian Clauwers

Christian Clauwers is een Belgische fotograaf, verkenner, publiek spreker en schrijver. In zijn werk ligt de focus op de oceanen en poolgebieden met nadruk op het vastleggen van de kwetsbare relatie en het mogelijke conflict tussen mens en natuur.

 

Zondag 2/10 – Vernissage expo Christian Clauwers

We trappen de maand af met een vegan en zero waste brunch. Hierna volgt de vernissage van Christians expo. Christian geeft een lezing over zijn werk waarna er een rondleiding plaatsvindt. We eindigen met een hapje en drankje.

Start brunch – 10u

Start lezing – 13u

Start vernissage – 14u30

Inschrijving voor de brunch is verplicht en kan hier.

Zondag 9/10 – Het Klimaatbetoog van Nic Balthazar

Nic Balthazar brengt Het Klimaatbetoog; een ‘stand-up tragedy’. Balthazar breekt een lans voor een andere manier van denken, van ondernemen, van werken en van leven.  Durven veranderen dus. Ook om de klimaatverandering te veranderen.

In deze interactieve lezing probeert film- en televisiemaker en klimaatactivist Nic Balthazar uit te leggen waarom hij zich al zo veel jaren zoveel zorgen maakt, wat het ware gevaar is van de klimaatverandering, en waarom de oplossingen veel hoopvoller, aangenamer en haalbaarder zijn dan het vaak wordt voorgesteld.

Start Klimaatbetoog – 16u

  • De voorstelling duurt ongeveer 90 minuten.

Gevolgd door een hapje en drankje

Inschrijving kan hier. Dit is niet verplicht, maar helpt ons wel in te schatten hoeveel personen te verwachten.

Woensdag 19/10 – vertoning documentaire Duty of Care: the Climate Trials

Duty of Care volgt het verhaal van Roger Cox, de Nederlandse klimaatadvocaat doorheen de klimaatzaak in zijn thuisland en de rechtszaak die hij tegen Shell aanspande.

Cox behaalde welverdiend een plekje in de lijst van Time Magazine’s meest invloedrijke mensen van 2021 . Door de wereld te tonen hoe rechtbanken vervuilende multinationals en nalatende overheden kunnen dwingen tot klimaatactie ontstond er een nieuw soort klimaatactivisme. Ondanks de vele stemmen die voorspelden dat hij niet zou slagen, won hij in 2015 zijn eerste klimaatzaak waarin hij de Nederlandse overheid succesvol aanklaagde in een David versus Goliath verhaal.

Regisseur Nic Balthazar volgt hem tijdens zijn volgende missie: Shell aanklagen. Één van de meest vervuilende gas- en olie concerns ter wereld. Zijn uitgangspunt: iedereen met grote verantwoordelijkheid heeft een zorgplicht, de plicht om alle andere aardbewoners en de toekomstige generaties een recht op leven te geven, en deze zorgplicht negeren is een onwettelijke daad. Zo inspireerde hij duizenden klimaat rechtszaken en overwinningen over heel de wereld. De wet, advocaten en rechters zouden weleens de enigen kunnen zijn die de wereld op tijd kunnen redden.

Start documentaire – 20u

Inschrijving kan hier. Dit is niet verplicht, maar helpt ons wel in te schatten hoeveel personen te verwachten.

Zondag 23/10 – Klimaatmars

Vervoeg ons bij de Klimaatmars!

We voorzien een lekkere vegan en zero waste brunch om vol energie samen naar de Klimaatmars te gaan. We zorgen plakkaten en verf om actieborden te maken en samen te pleiten voor een beter klimaatbeleid.

Start brunch – 11u

Klimaatmars – 14u, Noordstation (vertrek 13u30)

Inschrijving voor de brunch is verplicht en kan  hier.

Zaterdag 29/10 – Finissage

Christian geeft een laatste lezing en rondleiding over en door zijn expo, waarna deze verder trekt naar andere locaties.

Start lezing – 13u

Inschrijving kan hier. Dit is niet verplicht, maar helpt ons wel in te schatten hoeveel personen te verwachten.

Deel op Facebook, Twitter, LinkedIn