//Gratis, inschrijving vereist//
Covid-19 laat niemand onberoerd, zelfs niet diegenen die altijd in quarantaine zitten: gedetineerden. Sinds de coronamaatregelen voelen we wat onze vrijheid voor ons betekent en vooral hoe hard we menselijk contact missen. Het gevoel van opgesloten zitten, het missen van het contact met de familie, het niet kunnen doen waar we nood aan hebben: tijdens dit debat trekken we parallellen met het leven in de gevangenis.
Hoe ervaren gedetineerden een lockdown? Op welke manier hebben ze contact met de buitenwereld, hun familie en de hulpverlening? Welke opportuniteiten schuilen er in bestaande praktijken zoals videobellen, telefoonpermanenties en het internetplatform PrisonCloud? In de Brusselse gevangenissen werd er tijdens de eerste lockdown heel wat verwezenlijkt: er kwamen telefoons op cel in Sint-Gillis en mensen konden wekelijks videobellen met ‘bezoek’. Hoe kunnen we deze verwezenlijkingen nu vasthouden en zelfs verbeteren?
We bespreken Covid-19 als trigger, een baanbreker voor een paradigmashift naar een nieuwe vorm van digitalisering en verbinding over de gevangenismuren heen. Sprekers bediscussiëren met moderator Wim Ipers de weg naar het nieuwe normaal. Daarna trekken we het debat open en kunnen deelnemers zich inschrijven voor één van de twee gelijklopende sessies: 1) De impact van Covid-19 op het gevangeniswezen of 2) Digitalisering binnen de gevangenismuren.
DEBAT: 19u30 – 20u15
SARA VAN MALDEREN – Gevangenisdirecteur/drugscoördinator Gevangenissen (Vertegenwoordiging van het DG Penitentiaire Inrichtingen)
ANOUCHKA COOL – Masterscriptie vanuit de Criminologie (KU Leuven): ‘Internet in de gevangenis: risico of opportuniteit?’
CLIFF SCHENOFF – Penitentiair beambte uit de gevangenis van Sint-Gillis
KAAT SEVERS – Hulpverlener geestelijke gezondheidszorg Brusselse gevangenissen (Psychotherapie BRUG)
Met WIM IPERS (Brusseleer, Centrum voor Basiseducatie) als moderator.
SESSIES: 20u15 – 21u00
1) De impact van Covid-19 op het gevangeniswezen
2) Digitalisering binnen de gevangenismuren
IN SAMENWERKING MET
Dit debat is een initiatief van: Psychotherapie BRUG, Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG) en het huisvandeMens Brussel.