fbpx
Activiteiten
Aanvraag doen Zoek

Expo NDG “Nationale dagen van de Gevangenis”

Vrijdag 19 november (18u00-21u30)

Zaterdag 20 november (13u00 – 18u00)

Zondag 21 november (13u00 – 18u00)

Deze expo bestaat uit verschillende tentoonstellingen, hieronder worden ze kort toegelicht.

Rural Postcards is een kunstproject van fotograaf Giaime Meloni en architect Sabrina Puddu – Marie S. Curie fellow aan de faculteit Architectuur van de KU Leuven. Het project focust zich op de gevangenis van Ruiselede en betrok de gevangenen en het personeel in een uitwisseling van postkaarten. Sabrina zal in gesprek gaan met Aurelia Bijnens, de educatieve coördinator van Ruiselede PLC, om de genealogie van het project, de receptie binnen de gevangenispopulatie en de tussentijdse resultaten te bespreken.

Daarnaast is er het project van de SMBG “La tissanerie” waarbij het gaat over het moestuinproject in de gevangenis van Berkendael. De moestuin is gespecialiseerd in aromatische en geneeskrachtige planten, die door de vrouwelijke gevangenen worden gedroogd en in potten en zakjes gedaan. In de winter maakt de moestuin plaats voor een kruidenthee-atelier, waar de dames kruidenthee kunnen samenstellen en bereiden naar hun smaak en behoeften, van de kruiden die ze gedurende het jaar hebben geteeld.

Vervolgens is er nog een fotografieproject gerealiseerd door APO en Nathalie Cuypers. “Le temps d’une pose”: Le temps d’une pose is in de eerste plaats een ontmoeting tussen Michel, Raymond, Redouane, Francis, Gilles en een fotografe, Nathalie Cuypers. Het is een delen van jezelf voor een lens, voor anderen. Een oproep om te leven. Om normaal te leven. Om te leven zoals iedereen. Gevangenis markeert hen in hun wezen, soms fysiek. Ze hebben elk een ander leven en reis. Maar één ding verenigt hen: De wil om een gewoon man te zijn en niet langer “ex-gedetineerden”.

Ten slotte is er nog een tentoonstelling van acrylschilderijen van een dame die vastzit in de gevangenis van Berkendael. Onder de schilderijen zal een gastenboek worden geplaatst zodat bezoekers hun indrukken kunnen opschrijven en een paar woorden naar de kunstenaar kunnen sturen.

Locatie
Zaal van de Verlichting (gelijkvloers), huisvandeMens Brussel

Deelname
Gratis

Inschrijven
Niet vereist

Een organisatie van
APO – Accueil Protestant ASBL, Stichting voor Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG), huisvandeMens Brussel

Deel op Facebook, Twitter, LinkedIn