fbpx
Activiteiten
Aanvraag doen Zoek

Opening JRSLM — Paradise Lost Again

Een tentoonstelling van de 50ste verjaardag van de Vrije Universiteit Brussel. Van 17 oktober 2019 tot en met 14 december 2019 op volgende locaties: Pilar (VUB), het Braem Gebouw (VUB) en SeeU – Usquare.

Hoe verder we doordringen in de nog jonge 21ste eeuw, hoe meer we ons bewust worden van een dwingende paradox die de 20ste eeuw onopgelost heeft achtergelaten: enerzijds wordt onze maatschappij bijna ondraaglijk rationeel, met codes en controles, te halen doelstellingen en bedreigingen, terwijl anderzijds het nieuws dag na dag gevuld is met berichten van religieuze intolerantie, over conflicten die gevoerd worden in de naam van allerhande religies en opinies, met populisme en ‘fake news’ als de jongste telg in de groep.

JRSLM – een tentoonstelling waarmee VUB haar ontstaan 50 jaar geleden viert – doet een poging te onderzoeken waarom dat zo is.

En de kern van het verhaal komt neer op het feit dat alle kennis die op onze campus voor handen is, nooit zal volstaan om te bepalen wat er precies nodig is om een mens werkelijk VRIJ te maken en sterk genoeg om deze uitdagingen te doorstaan. Wanneer we willen begrijpen hoe zulke individuele vrijheid werkt, zou het wel eens kunnen dat we NOOD hebben aan een mystieke dimensie die onvermijdelijk steeds een HELLE en een DONKERE kant lijkt te bezitten, zoals het al altijd is geweest. En misschien moeten we daarbij gewoon proberen dit NIET te willen controleren…

Curator: Prof. Dr. Hans M. DE WOLF

Met de kunstwerken van: 

Anni ALBERS, Francis ALŸS, Younes BABA-ALI, William BLAKE, Michaël BORREMANS, Dirk BRAECKMAN, Marcel Broodthaers, Richard BUCKMINSTER-FULLER, Raffaella CRISPINO, Marlies DE CLERCK, Thierry DE CORDIER, Honoré d’O, James ENSOR, Kendell GEERS, D.W. GRIFITTH, Kati HECK, Ariane LOZE, Shirin NESHAT, Ria PACQUÉE, José PATRÍCIO, Léonard PONGO, Odilon REDON, Géraldine TOBE M., Alys TOMLINSON, Joëlle TUERLINCKX, Gustave VAN DE WOESTYNE, Rinus VAN DE VELDE & Kris VERDONCK. 

Deel op Facebook, Twitter, LinkedIn