fbpx
Activiteiten
Aanvraag doen Zoek

Onze thema’s

Skepticisme en kritisch denken

Scientia vincere tenebras

De gedachten zijn vrij

Het denken mag zich nooit onderwerpen,

noch aan een dogma,

noch aan een partij,

noch aan een hartstocht,

noch aan een belang,

noch aan een vooroordeel,

noch aan om het even wat,

maar uitsluitend aan de feiten zelf,

want zich onderwerpen betekent het einde van alle denken. 

– Henri Poincaré, 1909 –

Vrijdenken is een levensstijl

Vrijdenken en kritisch denken is het gebruiken van de rede om een beter en nauwkeuriger beeld te krijgen over de realiteit. Wij vrijzinnig humanisten zijn de voortzetters van het verlichtingsdenken. Tijdens de verlichting kwamen enkele invloedrijke filosofen opnieuw -het idee dateerde eigenlijk al van in de oudheid – tot de conclusie dat het autoriteitsgeloof geen bruikbaar instrument is om betrouwbare en praktische kennis te bekomen.

Kritisch denken is niet enkel het analyseren van andermans argumenten. Durf ook eens jezelf in vraag te stellen. Waarom neem je bepaalde standpunten? Waarover heb je misschien zelf vooroordelen? Wij geloven niet in Jezus of heiligen, maar deze meneer is voor ons even belangrijk en kunnen we gemakkelijk een vrijzinnig humanist avant la lettre noemen.

Niet voor iedereen in de wereld evident

Vrijdenkers, althans zoals wij ze definiëren, kunnen moeilijk in God geloven omdat je dat geloof niet op rede en observatie kunt staven. Wij respecteren desalniettemin ieders eigen overtuigingen, ook al komen die niet altijd overeen met die van ons. Zolang je niemand kwaad doet vechten wij mee voor jouw recht om op te komen voor wat je staat.

Niet iedereen heeft het geluk gehad om in een vrije samenleving geboren te worden. Wij staan altijd klaar om nieuwe vrijdenkers, die nood hebben aan een nieuwe gemeenschap, op te vangen.

Deel op Facebook, Twitter, LinkedIn

Meer weten?

Wij werken dag in dag uit op verschillende terreinen voor een menselijkere toekomst.

Ontdek al onze thema's